Tiltólistás esküvői virágok – tényleg léteznek?!

Vajon tényleg ilyen jelentős hierarchia van az egyes virágfajták között? Vajon tényleg van olyan, ami esküvőre való, és olyan, ami csak a temetőbe? Mindenképpen szükséges így beskatulyázni az egyébként szebbnél szebb virágokat csak azért, mert a szokások és egy-egy kor ideológiája ezt plántálta belénk? Én azt mondom, engedjük el ezeket a sztereotípiákat és igenis hozzuk újra divatba ezeket a mellőzött virágfajtákat! Ebben a cikkben szeretnék rávilágítani, miért szeresd meg a gerberát vagy éppen a krizantémot és miért kérj belőlük az esküvői dekorációdba is.

Aki kért már tőlünk árajánlatot esküvői dekorációra és volt alkalmunk személyesen is találkozni, az tudja, hogy általában ezeket a találkozókat azzal kezdem, hogy felmérem a kedvenc és a nem kedvelt virágok listáját. Ezek keresztmetszete adja ugyanis (természetesen a dekor stílusán belül) azokat a virágokat, amiket majd fel fogunk használni a nagy nap dekorációjához. Általában a kedvenc virágok a rózsa, a bazsarózsa és a boglárka szoktak lenni, de sok menyasszony vágja rá egyből, hogy ő márpedig minden virágot nagyon szeret. Majd amikor rátérek a nemszeretem kategóriához, kibújik a szög a zsákból és máris előkerül a gerbera, a szegfű és a krizantém – hogy a legtöbbet mondottakat említsem.

Miért lettek ezek ennyire népszerűtlen virágok?

Többnyire azért, mert ahogyan a divatban is megfigyelhető, hogy időről-időre felkapnak egy-egy stílust, úgy ez a virágok tekintetében sincsen másképp. Nagyjából húsz évvel ezelőtt a gerbera az egyik legnépszerűbb virágnak számított, aminek a helyét mára átvette más virág, például a bazsarózsa. Ezzel elérve azt is, hogy emiatt „retró” virágnak legyen titulálva, hiszen anyáink és nagyanyáink kedvence volt. De van más megközelítés is, például a szegfű esetében. Hiszen egy nagy politikai párt használta anno a piros szegfűt szimbólumaként, így sajnos az egész fajtát kivonva a népszerű virágok köréből. És hasonlóképpen a krizantémnál is megfigyelhető egyfajta távolságtartás – tartóssága miatt ugyanis előszeretettel használjuk temetői díszekbe, így az évek alatt a „temetővirág” cimkét aggatták rá.

Ezek ellenére használhatjuk esküvőre?

Azt gondolom, a legfőbb probléma, hogy sokan nem is sejtik, hány fajtája létezik ezeknek a virágoknak és amint meghallják, hogy krizantém, máris a fehér tűszirmú fajta jön a lelki szemeik elé, amiről pedig rögtön egy nagy, fehér sírszalagos koszorú képe ugrik be. Pedig ennek a virágnak is rengeteg gyönyörű fajtája van, az egészen apró fejűtől elkezdve a csodálatos árnyalatokig. Ugyanígy a szegfű és gerbera esetében – míg előbbiből bazsarózsát meghazudtolóan habosbabos babarózsaszín vagy éppen kávébarna fajta létezik, úgy utóbbiból a borzos szirmú, vagy éppen az egészen mini fajta is elérhető. Ezek mind-mind alkalmasak egy gyönyörű esküvői dekorációhoz. Természetesen, ha valakinek nem tetszik egy adott virág, az megint más téma, itt most inkább az előítéleteket szeretném ledönteni.

Én esküvői dekorosként abban hiszek, hogy a változatosság gyönyörködtet – vagyis minél többféle virág kerül felhasználásra egy-egy díszhez, annál izgalmasabb lesz az összkép. A sok forma, textúra és színárnyalat egyaránt hozzájárul a tökéletes megjelenéshez.

Hogy miért ajánljuk ezeket a virágokat a dekorodhoz?

A csodaszép küllemüket leszámítva nem lehet szó nélkül elmenni az áruk mellett sem. Ugyanis mindhárom felsorolt virág valamivel olcsóbb kategóriába esik, mint mondjuk egy angolrózsa, vagy éppen a sokat emlegetett bazsarózsa. Így, ha nem is egy teljesen ezekre a virágokra épülő dekorációt tervezel, mindenképpen javasoljuk a virágfajták vegyítését költséghatékonyság szempontjából is.

Tehát a szegfű, a gerbera és a krizantém is jó áron elérhető, gyönyörű fajtákkal rendelkező és tartós virágok! Miért kellene őket kihagyni egy csodaszép esküvői dekorból?

Hozzuk újra divatba ezeket a gyönyörű virágokat!

Leave a Reply