Ó, te drága virág!

A virág ma már tényleg luxuscikknek számít? Valószínűleg a legtöbb menyasszonyban felmerült már ez a kérdés, miután árajánlatot kért esküvői dekorációra. A válasz az, hogy tulajdonképpen igen, de hozzá kell tenni, hogy valójában mindig is annak számított. Azonban az elmúlt évek hozta változások még inkább jelentős emelkedést mértek a virágok árára. Na de hogy is van ez? Miért befolyásolják a világgazdasági események a virágárakat? Mi az összefüggés a gázárak emelkedése és a virágok drágulása között? És miért kell erről egyáltalán szót ejteni? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat.

Bátran állítom, hogy az élővirágoknál nincs szebb, pláne ha egy esküvői dekorációról beszélünk. A Pinterest pedig káprázatos fotókkal ejti ámulatba a menyasszonyokat a hatalmas, virágoktól roskadozó boldogságkapukkal és a csupa angolrózsás és boglárkás virágdíszekkel. Ezek után pedig szintén ámulatba ejtő lehet – habár azt hiszem, kicsit más megközelítésben -, amikor kézhez kapják a dekorosok által megküldött árajánlatot. Hiszen ezeken a képeken többmilliós dekorációk láthatók, amire sokan elsőre nem is gondolnának, hiszen „ezek csak virágok”.

Miért olyan drága?

Alap esetben is a virágoknak csak egy részét termesztik a hazai kertészetekben. Ennek több oka van; egyrészt az éghajlati viszonyok, hiszen itthon a téli napok nem garantálnak annyi napsütéses órát, amennyi szükséges lenne bizonyos virágfajtáknak ahhoz, hogy kitartóan virágozzanak. Másrészt (és ezzel összefüggésben) a fóliasátrak és üvegházak fűtése meglehetősen költséges dolog, amit a virágárak nem minden esetben tudnak fedezni. Így tehát a virágok nagy része külföldről érkezik – Kenyából, Venezuelából, Ecuadorból, stb. – szóval mondhatni nem a szomszédból.:)

A másik tényező, amely meghatározza a virágos szakmát, a szezonalitás, vagyis a különböző ünnepnapok, amiknek meghatározó elemei a virágok. Ilyen például a valentin nap, a nőnap, az anyák napja, a ballagások, vagy mondjuk a halottak napja. Az ilyenkor megnövekedett kereslet miatt szintén emelkednek a virágok árai. Így tehát menyasszonyként, ha például május eleji esküvőt tervezünk, jó, ha tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a középiskolai ballagás és az anyák napja miatt a virágok valószínűleg drágábbak lesznek, mint egyébként lennének.

Harmadrészt pedig meg kell említenünk a virágok osztályozását. Ez azt jelenti, hogy például a rózsát tekintve annak szárhossza és a virágfej nagysága alapján különböző kategóriákba sorolják őket. A legnagyobb fejű, leghosszabb szárú rózsának az ára is magasabb, mint egy rövidebb, kisebb szálé. Illetve vannak fajták, amik jobban bírják a víz nélküliséget, a meleget, vagy a tűző napot, míg más fajták (ugyanúgy maradva a rózsán belül) hamarabb megadják magukat és kevesebb ideig gyönyörködhetünk bennük. Egy esküvői dekorációban főként a strapabíró és mutatós vírágokat szeretjük használni, hiszen ezek fognak a nap végén is teljes pompájukban díszelegni – azonban ehhez muszáj, hogy ne a legolcsóbb virágok kerüljenek beszerzésre.

A világgazdasági események hatásairól

Az első jelentős drágulás a covid következménye volt, hiszen leállt a virágok ki/beszállítása, ami elsősorban a hazai kertészetek által termesztett virágok árára volt hatással. Azonban a világjárvány következtében egyre kevesebb virágra volt igény – hiszen például nem lehetett nagy esküvőket tartani – így a magyar kertészek is csökkentették a termesztett virágok mennyiségét. Ahhoz viszont, hogy fenn tudják magukat tartani, a csökkent mennyiséget drágábban kellett értékesíteniük.

Ezt csak fokozza a jelenlegi gázár emelkedése, ami az ipari fogyasztókat, azaz a kertészeteket érinti. Sajnos ezt testközelből érzékelem, mivel édesapám eukaliptusz és egyéb díszítő zöldek termesztésével foglalkozik. Az emelkedés olyannyira drasztikus, hogy rengeteg kertész kényszerült abbahagyni a teljes tevékenységét, míg a többiek tovább kellett, hogy emeljék a termesztett virágaik árát.

A másik tényező a virágok útja, ami igen hosszú – azaz amíg mondjuk egy szál rózsa eljut a venezuelai termesztőtől a menyasszony kezébe. A fő köztes állomás Hollandia, ahol virágtőzsde működik. Minden európai országba innen jutnak tovább a virágok. Az árakat itt euroban határozzák meg, így tehát az euro árfolyam befolyásolja egy szál virág aktuális értékét. Ezért is van az, hogy a virágárak folyamatosan változnak, néha egészen kiszámíthatatlan módon. Jelen helyzetben pedig az infláció miatt rohamosan emelkednek itthon.

Tehát a virág manapság tényleg egyre inkább luxuscikknek számít és nem „ez csak virág”-nak. 🙂

Ezzel együtt azonban továbbra is azt gondolom, hogy akár egy esküvő, de egyéb jeles napok is sokkal, de sokkal ünnepélyesebbek, ha csodaszép virágok teszik fel a pontot az i-re. Természetesen lehet egy esküvőt kevesebb virággal dekorálni, vagy akár művirágokkal (habár a művirágok árai lassan vetekszenek az élővirágokéival..), de ha engem kérdeztek, egy virághangsúlyos dekorációnál nincs szebb!:))

Az arany középutat úgy gondolom, a virágfajták váltakoztatásával tudjuk elérni (azaz a bazsarózsa, angolrózsa, liziantusz és egyéb nemes virágok mellett használjunk bátran valamivel olcsóbb virágokat is – pl.: dália, szegfű). Így az összhatás ugyanúgy egy elegáns, gyönyörű, sokvirágos dekoráció lesz, ami a pénztárcánkat is kevésbé viseli meg.

Remélem, hasznos volt ez az írás és tudtam némi magyarázattal szolgálni a virágárak drágulásával kapcsolatban. Ha maradt kérdésed, vagy hozzászólnál a témához, nyugodtan írj nekünk!

Ha pedig szeretnél csodaszép dekorációt megfizethető áron és még nem találtad meg a megfelelő dekoros csapatot a kivitelezéséhez, keress minket bátran! Írj nekünk a kapcsolat fülnél, vagy az akerteszlanya@gmail.com email címen.

Leave a Reply