Mindent az imádott bazsarózsáról

Azt hiszem, nem kell senkinek túlságosan bemutatnom a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő peóniát, vagy más néven bazsarózsát. Az éppen szezonját élő virág nem véletlenül lett ilyen divatos, hiszen gyönyörű, hatalmas virággal és bódító illattal rendelkezik. Mai bejegyzésemben mesélek picit erről a csodaszép virágról, valamint azt is elárulom, hogyan tartsd a legtovább életben! 🙂

A körülbelül május közepétől június közepéig virágzó peónia – talán mondhatni – a legdivatosabbnak számító virág napjainkban. Rengeteg menyasszony álmodozik hatalmas bazsarózsákból álló menyasszonyi csokorról, azonban sajnos a virág szezonalitásának rövidsége miatt ez a kiváltság csak keveseknek adatik meg. Habár import verzió is elérhető a piacon valamivel hosszabb ideig, végül többnyire a borsos ára miatt mégsem rá esik a választás. Amikor azonban hazánkban is nyílni kezd, érdemes – ha nem is az esküvőnkre – de a vázánkba mindenképpen beszerezni egy-egy csokorral! Számtalan szín elérhető ebből a gyönyörűségből: bordó, fehér, korall, valamint a rózsaszín árnyalataiból tudunk válogatni.

A frissen szedett vagy beszerzett bazsarózsák bimbói teljesen zárt állapotukban igen aprók. Az ember nem is hinné, milyen csodának lehet szemtanúja, ha figyelemmel kíséri a virágok nyílását. A bimbók megpattanását követően ugyanis szépen fokozatosan hatalmas, tenyérnyi virágokat kapunk, melyek egyre inkább elárasztják a szobát édes illatukkal.

Ez a folyamat sokszor eltart akár egy hétig is. Amennyiben azt szeretnénk, hogy hamarabb megmutassák a virágukat, érdemes visszavágás után langyos vízbe helyezni őket. Ezzel elősegíthetjük a nyílást. Ugyanígy a fény és a magasabb hőmérséklet szintén a segítségünkre lehet. Hasznos trükk lehet ez például akkor, ha esküvői dekorációba szeretnénk a virágot beépíteni, hiszen bimbóként a peónia nem mutat sokat magából. Amint a bimbók elkezdenek növekedni, ujjaink segítségével, óvatos mozdulatokkal picit meg is bonthatjuk azokat, aminek hatására szintén gyorsabb nyílásnak indulnak. Esküvői dekorosként sokszor kell efféle cselekhez folyamodnunk, hiszen az a célunk, hogy a lehető legszebb dekorációt valósítsuk meg – bazsarózsákkal pedig ez a feladat nem is olyan nehéz 🙂

Ezzel szemben azonban érdemes azt is tudni, hogy a teljes nyílást követően hamar túlnyílik a virág, amikor viszont már kevésbé mutat szépen, elveszíti friss kinézetét. Emiatt fontos arra is ügyelnünk, hogy ne érje tűző nap – ennek hatására ugyanis nagyon gyorsan szétnyílik.

Amennyiben a vázánk dísze lesz a peónia, az én tanácsom az, hogy ne siettessük a virágot, inkább élvezzük ki az időt, amíg velünk lehet. Ennek érdekében tartsuk hűvös és árnyékos helyen, valamint naponta vágjuk vissza a szárát és adjunk neki friss vizet. Ezen lépések betartásával akár több mint két hétig is gyönyörködhetünk a bazsarózsáinkban!

Az utolsó tippem pedig azoknak szól, akik meglepetésnek szánják a virágot; csomagoljuk selyempapírba és helyezzük hidegbe – akár hűtőbe a virágokat. Így garantáltan frissek és bimbósak maradnak az átadás időpontjáig!

Azt hiszem sokunk kedvence ez a csodaszép virág, amelyről – reményeim szerint – megtudhattatok most egy picit többet.
Akár a vázádban nézegetnéd szívesen, akár a menyasszonyi csokrodat képzelted el vele, fordulj hozzám bizalommal! 🙂

 

Leave a Reply