Menyasszonyi csokor kisokos – avagy milyen csokortípusok közül válogathatsz, ha az esküvődre készülsz

írta: A kertész lánya by Emese

Ha idén lesz az esküvőd, és még nem tudod, milyen menyasszonyi csokorral szeretnéd különlegessé tenni a Nagy Napodat, vagy, hogy egyáltalán milyen csokrok közül választhatsz, akkor ez az írás Neked szól.

Minden elfogultság nélkül ki merem jelenteni, hogy a ruha után a csokor a menyasszony legfontosabb és legszebb ékköve, éppen ezért nem mindegy, milyen csokorral sétálsz az oltár vagy az anyakönyvvezető elé.

Ebben a blogbejegyzésben szeretném bemutatni Neked – a teljesség igénye nélkül -, hogy milyen típusú és formájú virágcsokrokat kérhetsz a virágkötőtől vagy a dekorostól.

Persze nem mindenki a dekoratőrrel csináltatja a menyasszonyi csokrát. Ez adódhat abból is, hogy nem minden esküvői dekoros vállalja ennek elkészítését. Véleményem szerint mégis akkor vagy a legszerencsésebb helyzetben, ha a dekorosod egyben a virágkötőd is, hiszen így egészen biztosan összhang lesz a csokrod és az esküvőd dekorációja között – is. Ha A Kertész Lánya csapatát választod, emiatt egy pillanatig sem kell aggódnod. 🙂

A menyasszonyi csokrokat többféle szempont alapján kategorizálhatjuk, például a formája, a viselés helye, az elkészítés technikája (valljuk be, ez általában a menyasszonyokat kevésbé érdekli) vagy a stílusa szerint. Ez utóbbi nézőpont annyira széleskörű és érdekes, hogy egy külön bejegyzést szentelünk majd neki.

Forma szerint a csokrod lehet: kör, háromszög vagy négyszög alakú.

Kör alakú csokrok:

 • kerek: Az egyik legnépszerűbb menyasszonyi csokor. Kissé laposabb a gömbtől, készülhet egy- vagy többféle virágból, lazító zölddel. A színeket és a formákat harmonikusan alkalmazva gyakran levelekkel ölelik körbe. Ilyenkor a virágokon kívül a levelek, zöldek formája határozza meg a csokor jellegét.
 • félgömb vagy gömb: Szintén nagyon kedvelt csokorfajta. A nevéből adódik, hogy félgömb vagy labda alakot formáz. Általában dúsan kötött, egymáshoz simuló virágfejekből áll. Díszíthetik fehér vagy színes szalaggal a szárát.
 • balerina: Akkor beszélünk balerina csokorról, ha a viszonylag kicsi, kör alakú, néhány szálból álló virágkompozíciót, tüll vagy hasonló finomságú csipke anyag veszi körül, mely a balerinák finomságára és szoknyájára emlékeztet.

Az előző csokrokat leginkább egyszerűbb szabású ruhákhoz, átlagos vagy vékonyabb testalkatú hölgyeknek ajánlják.

Néhány különlegesebb kör formájú csokor:

 • Biedermeier: A csokrok királynőjének is hívják, szintén kerek csokor. Különböző típusú és színű virágokat tartalmaz, melyek körkörösen vannak egymás mellé kötve. Általában három különböző “gyűrű” helyezkedik el egymás mellett, de állhat két vagy háromnál több színből is. Ez a csokorforma a nagyon romantikus és korhű ruhákhoz illik leginkább.
  kép forrása: Pinterest
 • struktúra: Ennél a típusnál az egyes növényeket, virágokat vagy növényi részeket csoportosan teszik a csokorba, ezek a csoportok alkotják a kompozíció egyes szerkezeti elemeit, struktúráit. Főképp egyenes vonalú, modern ruhához illik ez a csokorforma.
  kép forrása: Pinterest
 • glamelie: A kerek, dekoratív csokrok különleges változata a kamélia virágra hasonlító csokor. A szirmaira szétszedett virágokból egy nagy virágot alakítanak ki.
  kép forrása: Pinterest

A kerek csokrok mellett természetesen léteznek egyéb, különleges csokorformák is. Ilyenek például a háromszög alakú csokrok, melyeknek szintén több típusa elkészíthető. Néhány példa ezek közül:

 • fordított csepp: Ez a romantikus csokor gyakorlatilag egy kerek csokorból indul, de egyik oldalon aláomló hosszú kompozíció töri meg ezt a kerekséget. Az arányok változhatnak a rövidebb klasszikus fordított vízcsepptől a hosszan leomló vízesésig. Így a kör alakú és hosszúkás virágok is helyet kaphatnak benne. Általában több fajta virágból és több kiegészítő, illetve zöld alkalmazásával készül. Ideális választás alacsony termetű menyasszonyoknak, mert az alakjuk optikailag kicsit nyújtható, ugyanakkor magas, kecses menyasszonyok számára is ideális, hiszen ezt az adottságot egy nyújtott csokor még jobban kihangsúlyozza. Uszályos ruhákhoz tökéletes választás ez a különleges formájú csokor.
 • íves: Formája félhold vagy kifli alakú, ívesen lehajló. A közepén tömött, kétoldalt egyre lazább és nyújtott kompozíció nagyon látványos. Általában sok zölddel kötik ezt a fajta csokrot, melyekre kis virágfejek is kerülhetnek. Ha a természet nincs a virágkötő segítségére, általában a drótozott virágszár hajlításával érik el ezt a hajlított hatást. Klasszikus hosszú menyasszonyi ruhához illik leginkább.

Továbbá ide tartoznak a háromszög, valamint a vonalas-grafikus csokrok is, melyek habár igen mutatósak, mégsem túl gyakoriak manapság. Valamint muszáj említést tennünk a szintén nem túl gyakran előforduló négyszög alakú csokrokról is, amik szintén bevállalósabb menyasszonyok kiegészítői lehetnek a nagy napon.

Ha más szempontokat vizsgálunk, a viselés helye szerint a csokrod lehet kézi csokor vagy karon hordott csokor.  Ez utóbbi közé tartozik például a már fentebb említett íves csokor vagy a hosszú egyenes szárú virágokból álló jogarra emlékeztető jogarcsokor.

kép forrása: Pinterest

A csokrokon kívül egyre inkább terjednek a karra vagy csuklóra akasztható különböző formájú és stílusú menyasszonyi díszek is. Ilyen például a kosárkába vagy kis táskába készített különleges menyasszonyi csokor, a legyező, a virággömb – ami egy gömb alakú csokor, mely szalagon vagy gyöngyfüzéren csüng a menyasszony karján -, illetve a virágos ívdísz, vagy a csuklóról leomló virágdísz.

Bármelyik lehetőséget is választod, a legfontosabb, hogy a csokrod vagy díszed összhangban legyen Veled. Persze ezen felül jó, ha figyelsz arra, hogy a ruháddal, a haj- és ruhadíszekkel (fejkoszorú, kitűző), és az esküvő többi dekorációjával is harmonizáljon.

Válassz akár klasszikus vagy extrémebb típust, ha még nincs meg az esküvői dekorosod, ne keresgélj tovább, mi bármilyen csokrot nagyon szívesen elkészítünk számodra! 🙂

Leave a Reply