Így dolgozunk mi – avagy hogyan épül fel a végleges árajánlat

A tökéletes esküvő ismérve a tökéletes hangulat, a tökéletes programok, na meg a róla készült tökéletes fotók! De hogyan is lehetne mindez tökéletes, ha a helyszín nincsen tökéletesen dekorálva?! És ha már tökéletes dekoráció – vajon hogyan érdemes kalkulálni, amikor az esküvői büdzsét rendezgetjük? Ebben a cikkben szeretném körüljárni a „piszkos anyagiak” kérdéskörét, hogy egy kicsit tisztább képet kaphassatok, hogy miként is működik az árajánlat készítés A kertész lányánál.

Konkrét árakról most nem szeretnék szót ejteni, inkább általánosságban mutatnám be a végleges árlista felépülését. Természetesen minden esküvői dekor más és más dekorációs elemekből áll össze végül, azonban három kulcsfontosságú tényező minden esetben fix az árak tekintetében.

 1. útiköltség

Az útiköltségünket az idei évben 150 Ft/km díjon állapítottuk meg. Ezt minden esetben Érdtől kell számolni, hiszen itt található a műhelyünk, ahol az esküvőt megelőző napon a „mozdítható” dekoremelek készülnek – mint például a csokrok, a kitűzők, az asztaldíszek, stb.

Fontos, hogy a műhelyünk és az esküvő helyszíne közötti távolságot 4-szer kell számolni, hiszen az esküvő napján megyünk egyszer oda-vissza, majd a másnapi bontás során szintén megtesszük ezt a távot oda-vissza.

Ehhez kapcsolódóan megemlíteném, hogy ha a helyszín nagyon távoli (például az elmúlt szezonban dolgoztunk a Mátrában, Pécs mellett, stb.), abban az esetben szállást szoktunk kérni/foglalni 2-3 főnek a csapatból – a létszám attól függ, hogy a másnapi bontáshoz hány fő szükséges. Ez egyrészt könnyebbség nekünk, hiszen ezt a hosszú utat nem kell olyan sokszor megtennünk (ez főként mondjuk egy hajnali bontásnál tudja picit kényelmesebbé tenni a helyzetünket), másrészt pedig a párnak is költséghatékonyabb megoldás, ugyanis egy átlagos szállást (nincsenek nagy elvárásaink, csak lehessen egy jót aludni:) ) olcsóbban lehet találni, mint ha az útiköltséget kellene duplán kifizetni. Így tehát mindenki nyer.

 1. munkadíj

Az útiköltség mellett (viszonylag) fix munkadíjjal dolgozunk. A „viszonylag” szó nem véletlen, vannak kivételek! Ilyen például, ha kis esküvőtök lesz, kevés dekorációs elemet kértek, vagy ha a férjem (www.grobgergo.hu) fotózza a nagy napotokat.:) Ezekben az esetekben személyre szabottan egy kedvezményes munkadíjat szoktunk kalkulálni.

Mit tartalmaz a munkadíjunk?

 • a tervezést, szervezést: egy-egy esküvői dekoráció előkészítése bizony rengeteg munkaórát igényel. Ide tartozik az árajánlat készítése, a virágfajták és színek kiválasztása, a megfelelő mennyiségek kiszámítása a kiegészítőkkel egyetemben. Továbbá szervezést igényel a csapat koordinálása, a feladatok kiosztása, a részletes munkamegbeszélések, stb. Ez alsó hangon is összeadva legalább 6-8 óra.
 • a virágok és kellékek beszerzését: a kellékek beszerzése már az esküvőt megelőző hónapokban elkezdődik. Megveszem és levarratom a terítőket, a textilszalvétákat, a megfelelő kaspó vagy váza után kutatok különböző helyeken, felveszem a kapcsolatot bérléssel foglalkozó partnercégekkel, nyomdába megyek a papír termékekért, stb. A virágok beszerzése pedig az esküvő hetében történik, 1-2 nappal az esemény előtt.
 • a kellékek és virágok szakszerű előkészítését: A kellékek előkészítésénél olyanokra kell gondolni, mint például a grafikai munkák – ültetőkártyák, menükártyák, egyéb papírtemékek megszerkesztése, a kézzel készült elemek – például plexi ültetőkártyák, ülésrend- és üdvözlőtáblák elkészítése, a textilszalvéták hajtogatása, a különböző egyéb textíliák (pl. főasztal háttér vagy különböző terítők) mosása, vasalása, valamint a vázák, kaspók és egyéb kellékek tisztítása. A virágok előkészítése pedig szintén több lépésből áll: a kötegben érkezett virágokat kicsomagolás után egyesével le kell tisztítani a levelektől és esetleges tüskéktől (ez egy-egy esküvő alkalmával több száz vagy akár több ezer szál virág), vissza kell őket vágni, majd vízbe rakni. Egyes virágfajták esetében további tartósítási praktikákat is bevetünk, hogy a legnagyobb melegben is bírják a gyűrődést:)
 • a műhelymunkát: azaz az esküvőt megelőző napon folyó munkálatokat. Ilyenkor egy 3-5 fős csapat dolgozik általában kora reggeltől késő estig, hogy minden „mozdítható” dekorelem elkészülhessen és az esküvőtök napján már csak a helyszínen készülő dekorációkra tudjunk koncentrálni. A műhelyben készülnek a csokrok, a kitűzők, a csuklódíszek, hajdíszek, asztaldíszek, főasztaldísz, autódísz, széksor dekorációk, stb.- tehát tényleg szinte minden virágos elem, aminek az elkészítése nem függ a helyszín adottságaitól vagy nem annyira hatalmas, hogy ne legyen szállítható. A nap végén pedig bepakoljuk az autót (amennyire egyszerű ezt leírni, annyira bonyolult sokszor a kivitelezése, komoly logisztika kell sokszor, hogy – az egyébként tényleg nagy – autónkba minden beférjen:) )
 • az aznapi installálást: Az esküvőtök napján amilyen korán csak lehet, a helyszínre érkezik a csapat – szintén kb 3-5 fővel (kis esküvők esetében is minimum 2 fő érkezik, a legnagyobbakra pedig akár 8-an is tudunk menni). Aznap a műhelyben elkészült dekor elemeket kihelyezzük, elkészítjük a helyszín virágos díszeit – pl.: boldogságkapu -, feltesszük a fényeket, dekoráljuk a székeket, stb. A helyszíni dekorációra általában minimum 6 órát szoktunk számolni, de legkésőbb a vendégvárás időpontja előtt félórával végzünk az installálással.
 • a másnapi bontást: A helyszín által meghatározott időpontban érkezünk a dekorációt lebontani. A virágdíszeket összegyűjtjük egy helyre, hogy reggel Ti is megtaláljátok és ha szeretnétek, szét tudjátok osztani a vendégeitek között. Minden mást pedig szakszerűen elcsomagolunk. (A kellékeink sérülésének elkerülése érdekében a bontást minden esetben mi végezzük.)
 • a csapat munkadíját: A fentiek alapján tehát egy nagyjából 3-5 fős csapat 3 napos munkájáról van szó.
 • egyszeri helyszínbejárást: A szerződéskötés után lehetőség van egy helyszínbejárásra. Ha olyan helyszínen lesz az esküvőtök, ahol még nem jártunk korábban, mindenképpen szoktuk javasolni, hogy menjünk ki együtt körbejárni, hiszen így mindent pontosan át tudunk beszélni, minden dekorációnak a helyét fixálni tudjuk. Illetve azért is fontos nekünk a helyszínbejárás, hogy ha például mennyezeti dekorációt kértek tőlünk, előre meg tudjuk nézni a rögzítési lehetőségeket, hogy az esküvő napján már ne érjen minket meglepetés és előre fel tudjunk készülni az esetleges nehézségekre. Ismerős helyszín esetében nem szoktuk kérni a bejárást, de ha Ti ragaszkodtok hozzá, akkor természetesen semmi akadálya!
 • folyamatos kommunikációt és kapcsolattartást: email-ek százai, telefonhívások, messenger üzenetek – amit csak szeretnél, ami Neked a legkényelmesebb.:) A lényeg, hogy minden infó eljusson oda-vissza a tökéletes végeredmény érdekében!

 1. dekorációs elemek

A dekorációs elemek ára (például: menyasszonyi csokor, főasztal dekoráció, mennyezeti dekor, stb) tételesen kerül megállapításra. Tehát mindent külön-külön fogsz látni az árajánlatunkban (és a szerződésünkben is), így előre tudsz kalkulálni, ha mondjuk utólag valamiből többet kérnél, vagy esetleg valamit kihúznál a listáról.

A célunk egy átlátható, korrekt ajánlatadás, amiben mindent részletesen átláttok és nem egy végösszeget kaptok csupán.

Azt hiszem, minden lényeges információt leírtam ebben a kisregényben, köszönöm, ha kitartottál és végigolvastad!:)

Ha maradt kérdésed, vagy árajánlattal kapcsolatban keresnél minket, írj nekünk a kapcsolat fülnél, vagy az akerteszlanya@gmail.com email címre.

 

Leave a Reply