Egy esküvői dekoráció születésének naplója

írta: A kertész lánya by Bianka

 

„El is készültünk, csodaszép lett! Csináljunk róla pár képet!”

1 évvel korábban

Hol volt, hol nem volt, egy esküvői dekoráció elképzelt gondolatai érkeztek meg épp email-ben. Ez még csak az első üzenetváltás volt, melyet még több 10-20, akár 100 is követett, mindazért, hogy nemsokára tökéletes dekoráció születhessen meg.

De hogyan is készül el mindez?

Tudod kedves Olvasó, egy esküvői dekoráció nem csupán virágokból áll. Megannyi kiegészítő szükséges mindahhoz, hogy a végeredmény teljes legyen. Elsőként ezeket a plusz dolgokat kell beszerezni, szükség szerint átalakítani. Itt olyanokra gondolok, mint a különböző textíliák, a virágtartók, vázák, stb. Ezen kívül pedig még számos feladat van, ami megelőzi a dekoráció létrejöttét – például a grafikai elemek elkészítése; menükártyák, ültetőkártyák, különböző információs táblák, stb. Ahhoz, hogy minden olyan legyen a nagy napon, mint a megálmodott dekoráció, folyamatos tervezés és egyeztetés folyik a háttérben. Ez a folyamat hosszú hónapokig eltart.

Két héttel az esküvő előtt

Elérkezett az utolsó egyeztetés ideje a párral. Ilyenkor a korábban megbeszélteket összegezve újra átvesszük az egyes dekorációs elemek részleteit, a nagy nap menetét, valamint a fontos időpontokat, helyszíneket, kontakt személyek elérhetőségeit egyeztetjük.

A háttérben ezután fontos logisztikai műveletek következnek: meg kell határoznunk, hány ember szükséges az adott dekoráció elkészítéséhez, ki kell számolnunk, hogy összesen hány szál virágra lesz szükség, illetve elő kell készítenünk az összes olyan elemet, amik majd a dekoráció részét képezik.

Pár nappal az esküvő előtt

Reggel 6:30, irány a virágpiac, hogy mindaz beszerzésre kerüljön, ami elengedhetetlen a dekoráció kiteljesedéséhez. Természetesen itt sem megy mindig minden zökkenőmentesen. Előfordul például, hogy nincs a kívánt virágból, vagy annak kívánt árnyalatából – ilyenkor gyors újratervezés, rögtönzés szükséges a hiányzó növény helyettesítéséhez. (Erről természetesen korábban szintén egyeztetünk a párral, hiszen mindenkinek más a preferenciája a virágfajtákat illetően.)

Miután a virágok megérkeznek a műhelybe, hosszú órákig tart az előkészítésük; ez magába foglalja a kicsomagolást, az összes szár visszavágását és megtisztítását a levelektől és tüskéktől, friss vízbe helyezésüket, vagy egyes virágok speciális tartósítását.

Mikor már minden virág, kiegészítő csak arra vár, hogy emeljék a nagy nap fényét, akkor az esküvő előtti napon egy szorgos kis csapat nekiáll előkészülni a következő napra. Ilyenkor készülnek azok a dolgok, amik szállíthatóak; a csokrok, boxok, kitűzők, csukló- és hajdíszek, asztaldíszek, sziromszóró tölcsérek, stb – megannyi dolog, amely nem kevés embert és nem kevés időt igényel. Az esküvő előtti nap a dekorációs elemek bepakolásával végződik. Hála a csapat új csodajárgányának, minden virág kényelmesen és biztonságban utazik a esküvők helyszínére – habár megjegyezném, hogy sokszor nem kis logisztikai művelet a helytakarékos pakolás még egy ekkora furgonba sem.

Az esküvő napján

Helyszíntől függően van, hogy már kora hajnalban útra kel a kis csapat. Innentől már nincs sok idő hátra, hogy megszülessen a megálmodott dekoráció!

A helyszínen készült díszek sokszor monumentálisak, több embert igényelnek egyszerre, nem egy pillanat alatt készülnek el, így emiatt ezek nem szállíthatóak, mindig a helyszínen készítjük őket. De persze a különböző virágkompozíciók megalkotása mellett több más dologgal is kell foglalkozni. Egy szék szoknyázása és masnizása például szerencsésebb esetben 3 perc – nem olyan sok ugye? Csakhogy egy esküvőn a székekből nemcsak 1 darab van, hanem van, hogy 90-100 darab is. Emellett a mennyezet dekorációja sokszor felér egy aerobik órával, holott „pár” méter fénysort és „pár” anyagot kell csak felfüggeszteni, sokszor lehetetlennek tűnő helyekre, létrára felmászással, létráról lemászással. (Nagyon nem szeretjük a pókokat, de néha nem jönne rosszul a képessége és a 8 karja. 😊)  És bizony a dekoráció tökéletességéhez még a vasalás is hozzátartozik.

Miután a helyszínen közbejövő akadályokat is leküzdöttük és a helyén van minden, akkor azt érezzük, hogy minden fáradtságot megért, hiszen született egy újabb gyönyörű dekoráció, amely boldogsággal tölti el a párt, na és persze minket is 🙂

Ekkor már nincs más hátra az aznapi feladatok közül, minthogy képeket készítsünk.

Vagy mégsincs vége?

Az esküvő másnapján

Bizony, attól, hogy elkészült a gyönyörű dekoráció, a munkának számunkra nincs még vége, hiszen a nagy nap után (vagy sokszor éjszaka) menni kell vissza a helyszínre, lebontani az elkészült dekorációt, helyet adva egy másiknak.

Összességében nem a világ legegyszerűbb dolga egy esküvői dekoráció megszületése, de minden egyes részlete annál izgalmasabb, a csapatmunka a legjobb és a végeredmény pedig mindent felülmúl.

Leave a Reply