A legszebb tavaszi virágok

Habár a jelenlegi helyzetben a figyelmünk elterelődik a tavasz beköszöntéről, a természet éledéséről, s ezzel együtt a csodaszép tavaszi virágokról, ám ennek ellenére – vagy éppen emiatt – gondoltam úgy, jót tenne a lelkünknek egy virtuális csokrot gyűjteni ezekből a szépségekből, megismerni őket és gyönyörködni bennük. Így tehát a mai cikkemben a legnépszerűbb és legszebb tavaszi virágokról olvashattok, amelyek kis hazánkban is megtalálhatók, s amelyeket hazai kertészetekből be tudtok szerezni! 🙂

Ahogy tudjátok, a járvány hatására a virágüzletek forgalma meglehetősen visszaesett, ami miatt a magyar kertészetek gondosan megtermelt, gyönyörű virágai kárba vesznek. Éppen ezért buzdítanálak Titeket arra, hogy ha van a környezetetekben virágbolt, kertészet, vagy piac, vásároljatok egy-egy csokor hazai virágot. Támogassuk ezzel azokat, akik hosszú hónapok munkáját fektették a gondozásukba és szerezzünk magunknak és a családunknak örömöt azzal, hogy ebben a nehéz időszakban egy kis illatozó színfoltot varázsolunk a nappaliba! 🙂

 

Az első és egyben legnagyobb népszerűségnek örvendő virágunk a tulipán. Ez a bájos  tavaszi virág a világ szinte minden színében megtalálható, az egyszínűektől kezdve a cirmos, színátmenetes fajtákig mindennel lehet találkozni, sőt még feketét is találhatunk belőle! Legnagyobb mennyiségben Hollandiában termesztik, azonban természetesen magyar kertészetekből is hozzájuthatunk. A vágott verzió mellett az udvarok, kertek közkedvelt virága is, valamint a tavasz kezdetén kis cserepes változata is népszerű nőnapi ajándék. A tulipán – a közhiedelemmel ellentétben – igen tartós vágott virág, akár két hétig is gyönyörűen pompázik a lakásban.

A második az én személyes kedvencem, a boglárka (Ranunculus). Ez a gyönyörűség egy igazi törékeny, fodros kis virág, amely számomra a nőiességet szimbolizálja. A pasztell színektől az élénkebbekig rengeteg fajta elérhető. Nem csoda, hogy sok menyasszony álma, hogy a csokrában díszelegjen néhány szál boglárka, hiszen azon kívül hogy gyönyörű, igazán divatos virágnak is számít. Esküvői dekorosként én is előszeretettel használom, feldobja és lágyabbá varázsolja a csokrokat és tűzött díszeket.

A frézia (Freesia) illata az egyik legkellemesebb illat, amit valaha érezhettünk. Egy csokor, színes frézia az otthonunkban igazi tavaszi, napsütéses hangulatot áraszt. Élénk színei és édes illata minden tavaszi készítményt és csokrot feldobnak. Akár önmagukban, akár zöldekkel vagy egyéb virágokkal kombinálva szuper ajándékként funkcionálnak, sőt, esküvői csokrok részeiként is szívesen használom őket, hiszen egy illatozó menyasszonyi csokornál nincs jobb 🙂 A frézia szintén igen tartós vágott virág, a fürt szerű virágzatán szépen, fokozatosan nyílnak ki a bimbók, így amikor az első virág hervadni kezd, egy másik éppen kinyílik, ezért hetekig gyönyörködhetünk benne.

A következő, szintén illatozó tavaszi virág a jácint (Hyacinthus). A rózsaszín, a lila és a fehér árnyalataiban pompázó virág meglehetősen erős, édes illattal rendelkezik, amelyből elég csupán egyetlen egyet kitenni a szobába, az belengi az egész teret. Az apró, harangszerű virágokból álló hosszú virágzat – a fréziához hasonlóan – fokozatosan nyílik, először az alsó, majd a felső virágok bontanak szirmot. Főként kertekben és virágboltok cserepes részlegén találkozhatunk vele, de a vágott verzió is igen népszerű, illata miatt vegyes tavaszi csokroknak is kedvelt kiegészítője.

Végül, de nem utolsó sorban a nárciszt (Narcissus) mutatnám be Nektek. Ez az élénksárga és olykor fehér színű tavaszi virág az igazi Húsvét-hangulatot hozza el számomra. Finom illattal rendelkezik, valamint az élénkzöld szár és sárga virág találkozása vidámságot és frissességet áraszt. Kertekben a jácint mellett gyakran megtalálható, valamint március vége-április eleje környékén vágott verziójával is találkozhatunk.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló és tudtam egy kis vidámságot csempészni a napotokba 🙂 Ha tehetitek, lepjétek meg szeretteiteket és magatokat egy csokor hazai, tavaszi virággal. A virágok látványa ugyanis nem csak, hogy csökkenti a stresszt, de ezzel támogatni tudjátok a magyar kertészeket is.

Leave a Reply