9+1 tipp a környezetbarát esküvői dekorációhoz

Az esküvői dekoráció megálmodása közben aligha jut eszünkbe menyasszonyként a természet védelme. Azonban néhány apró módosítással nem csak a vendégeink ájulnak majd el a gyönyörű látványtól, de közben a természet is fellélegezhet picit. Ehhez adok pár egyszerű tippet ebben a cikkben.

 

  1. Mű helyett élővirágok

A művirágok – habár sok esetben egészen élethűek már – korántsem annyira szépek, mint élő társaik. Sokan azt gondolják, hogy jóval olcsóbb végösszegre számíthatnak, ha művirágos dekorációt terveznek, ám ez koránt sincs így. A jobb minőségű művirágok hasonló árakon mozognak, mint az élővirágok. Ráadásul az esküvői dekorációd lebontása után kevés eséllyel fogod azt a nagy mennyiségű virágot újra dekorációs célra használni, így tehát rengeteg műanyag szemét képződik általa.

  1. Kérj szezonális, hazai virágokat

Ha élővirágok mellett döntesz, válassz lehetőség szerint éppen szezonális, hazai termesztésben elérhető fajtákat. Ezzel kíméled a természetet, hiszen az import virágok sok esetben a világ másik feléről érkeznek repülővel, hajóval vagy éppen kamionokkal, ami rengeteg károsanyag kibocsájtáshoz vezet.

  1. Éltesd tovább a virágokat

Az esküvő után másnap a dekorosod elmegy a helyszínre és lebontja az egész dekorációt. Ilyenkor a virágdíszek még teljes pompájukban virítanak, de sajnos a küldetésüket beteljesítve a szemétben végzik. Hogy ezt megakadályozd, kérd, hogy hagyják a helyszínen a virágdíszeket. Ezeket odaajándékozhatod a vendégeiteknek, jótékonykodhatsz és például elviheted idősek otthonába, de akár elhunyt szeretteid sírjára is kiteheted. Így tovább éltetheted őket.

  1. Tűzőhab helyett csirkeháló

Ha tudod, kérd meg a dekorosodat, hogy a tűzött virágdíszeket tűzőhab (oázis) helyett rögzítse csirkehálóval. Ez egy drót háló, ami megfelelő technikával ugyanolyan alkalmas egészen hatalmas virágkompozíciók megtartására, mint a kevésbé környezettudatos társa, vagyis a tűzőhab, amit a csirkehálóval ellentétben csak egyszer lehet felhasználni. Ezzel a módszerrel rengeteg műanyagszemét keletkezésétől mented meg a Földet!

  1. Bérelj kellékeket

A művirágoknál maradva, ez akkor lehet környezetbarát döntés, ha a választott dekorosod rendelkezik művirágos dekorcsomaggal, amit bérelni tudsz tőle. Ezáltal nem a szemétben végzik majd a nagy napod után a művirágok, hanem egy következő esküvőn is díszelegnek majd. Ez ugyanígy vonatkozik egyéb dekorációs elemekre is – nem kell megvásárolnod például a ledes fényfüzéreket, a különböző irányjelző és információs táblákat, dekoranyagokat, vázákat, stb. Válassz olyan dekoros csapatot, ahol az igényeidnek és a megálmodott dekornak megfelelő kellékek állnak rendelkezésre.

  1. Vásárolj hazai alkotóktól

Az esküvői dekorációnak számtalan olyan apró eleme lehet, amivel tökéletessé tehetjük a vendégeink hangulatát. Ilyenek például a fotósarok vicces kellékei, a köszönőajándékok, stb. Ha bérelni nem tudsz, vásárold meg ezeket hazai alkotók műhelyéből. Azon kívül, hogy támogatod ezzel a munkájukat, megspórolod azt a többezer kilométernyi utazást és ezzel járó környezetszennyezést, amit a külföldi rendelések jelentenek.

  1. Papír helyett textilszalvéta

A kellékbérléshez kapcsolódva, a szalvéták kérdéskörét is érdemes körbejárni. A legtöbb dekoros rendelkezik bérelhető, több színben elérhető textilszalvéta készlettel. Így tehát nem kell az eldobható verzió mellett dönteni – arról nem is beszélve, mennyivel elegánsabb hatást kelt egy szépen hajtott vagy csomózott textilszalvéta a terítéken.

  1. Természetes anyagú ültetőkártyák

A legtöbb esküvőn papír vagy plexi az alapja az ültetőkártyáknak. Mindkettő csodaszép és könnyen beilleszthető a legtöbb esküvői stílusba, azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a vendégek nagy része a nevét megtalálva félre is teszi ezeket a kártyákat, így nem szükséges, hogy ezek tartós alapanyagokból készüljenek. A tippem erre a növény alapú ültetőkártya – azaz amikor a vendégek nevei élő levelekre vannak írva. Készülhet zöld levélre arany felirattal egy elegáns dekorba beillesztve, vagy például őszi leveleken fehér betűkkel egy októberi esküvőn.

  1. Környezetbarát köszönőajándékok

A pár nevével díszített hűtőmágnes jópofa ajándék és kedves gesztus, de sajnos az a tapasztalat, hogy a vendégek egy része az asztalon felejti a nekik szánt ajándékot. Ha pedig haza is viszik, sokszor a fiók mélyén végzik ezek a tárgyak. Éppen ezért adjunk olyan dolgot ajándékba, amivel támogatjuk a természetet és nem plusz műanyagot gyártunk általa. Ilyen lehet például egy kis kaspóba ültetett kövirózsa, vagy egy lebomló papírcsomagolásba burkolt virágmag válogatás. Mindkét verzió díszítheti a vendéged házát vagy udvarát, amiről majd az esküvőd jut eszükbe, miközben a méhek is örömtáncot járnak.

+1 Jótékonykodj!

És végül álljon itt a kedvencem! Az egyik tavalyi pár, akiknek az esküvőjét dekoráltuk, minden vendégük nevében vettek egy facsemetét, amiket a világ egy bizonyos pontján telepítettek! Hát kell ennél jobb ajándék, mint hogy a nevünkben jótékonykodik az ifjú pár?:)

 

Ez csak néhány tipp, amivel kevesebb hulladékot termelve támogathatod a természetet akkor is, mikor az esküvői dekorodat szervezed. A lista természetesen bővíthető – ha van ötleted, mivel lehetne még környezetbaráttá tenni egy esküvői dekorációt, nyugodtan írd meg nekünk!

Leave a Reply