7 lépés, amit ne hagyj ki a dekor tervezése során

írta: A kertész lánya by Petra

Sokan fantáziáltunk már azon, milyen is lesz majd az esküvői dekoráció azon a bizonyos Nagy Napon. Aztán, ahogyan közeledik az esküvő dátuma, úgy egyre inkább körvonalazódnak az elképzelések és az igények.
Szeretnénk, ha lenne menyasszonyi csokrunk, virágokkal borított boldogságkapunk, látványos asztaldíszünk és romantikus fényfüzérünk. Természetesen minden megvalósítható, viszont vannak olyan lépések, amikre érdemes odafigyelni a dekoráció tervezése során. A mai bejegyzésünkben ehhez szeretnénk egy kis iránymutatást nyújtani.

1. Esküvői dekoros lefoglalása

Szinte már elengedhetetlen egy dekoros segítsége ahhoz, hogy miközben Te nyugodtan készülődsz, addig az elképzelt dekorációd tökéletesen megvalósulhasson. Hiszen lássuk be, az anyagbeszerzés, az előkészületek, illetve a helyszín feldíszítése, majd annak lebontása nagyon sok időt és energiát vesz igénybe. Ez a nap Rólatok szól és arról, hogy minden pillanatot önfeledten átélhessetek. Mi pedig megígérjük, hogy minden ezzel kapcsolatos terhet leveszünk a vállatokról és különlegessé varázsoljuk minden részletét.

2. Stílus és színvilág meghatározása

Talán ismerős az az érzés, amikor elkezdesz inspirációkat gyűjteni különböző oldalakról és máris annyi gyönyörű ötletet találsz, hogy lassan dönteni sem tudsz, mivel megannyi irányzat és szín közül lehet válogatni. Mégis sokat tud segíteni, ha van egy adott stílus és színvilág, amelyre lehet hagyatkozni a dekorelemek és virágok terén. Legyen az akár vintage, klasszikus vagy greenery, mindegyiknek megvan az a stílusbeli sajátossága, ami máris egy tökéletes kiindulópontot tud adni a megfelelő kellékek és virágok kiválasztásához.

A színek esetében maradhatsz a klasszikus púdernél, vagy választhatsz valami kevésbé megszokott árnyalatot is – ami aztán az ültetőkártyákon, székmasnikon vagy további elemekben köszönhet vissza. Ezeknek a mielőbbi meghatározása többek között azért lényeges, mert az elképzelt stílus és színvilág már a meghívótokon megjelenhet. Szóval gyerünk inspirálódni!

3. Virágfajták megismerése

Az esküvő dátumának kiválasztása általában több tényezőn alapul, viszont a dekoráció szempontjából fontos figyelembe venni, hogy egyes virágok időszakhoz kötöttek. Így, ha minden vágyad például egy boglárkával, vagy bazsarózsával díszített csokor, akkor gondolnod kell arra is, hogy júliustól ezeknek a beszerzése már körülményesebb és költségesebb lesz. Ezért mindenképpen érdemes a választott dátumod szezonvirágait megismerni és az alapján tervezni. Ugyan az idény típusoknak megvan a varázsa, szerencsére azért a legtöbb virág egész évben elérhető.

4. Csokor és további kiegészítők kiválasztása

Akár kisebb, akár nagyobb volumenű az esküvő, a csokor elengedhetetlen kelléke egy menyasszonynak. Persze ennek megválasztása sem mindig olyan egyszerű, mint sokan gondolnák, hiszen ez lesz A csokor, amit a legszebbnek fogsz látni mind közül.

Természetesen sok lehetőségből válogathatsz – kisebb vagy nagyobb, rusztikus vagy letisztult, gömb vagy csepp alakú, esetleg egy vagy több színű virágból álló. Mindegyiknek megvan a maga különlegessége, amelyhez a vőlegénynek is készíthető egy egyedi kitűző.

A sajátod mellett ne feledkezz meg a dobócsokorról se, amiről jól tudjuk, hogy mindig megmondja, hogy “ki lesz a következő” – bevallom egyszer már én is elkaptam, de még várom a hatását.. 🙂

Ha már virágok, akkor a koszorúslányokra szintén gondolj! Egy klasszikus csokor, vagy egy különleges csuklódísz mindig tökéletes kiegészítő, de a közös hajdísz egyaránt mutatós lehet.

5. Ceremónia dekoráció

Függetlenül attól, hogy templomi vagy polgári, illetve kültéri vagy beltéri ceremóniát szeretnél, a fantáziádnak  semmi sem szabhat határt. A tervezés folyamatában viszont szükséges, hogy előre tudd, hol lesz a szertartás és milyen felületekre szeretnél virágokat, illetve díszeket.

  • Egy templomi esküvőn jellemző a padsor, illetve a bevonuló út díszítése ehhez illő kis csokrokkal, vagy virágszirmokkal. Az oltárra, vagy bármely más pontra helyezett virágkompozíció pedig tovább fokozza a helyszín különlegességét.
  • A polgári szertartás általában kültéren zajlik. Ennek az egyik előnye, hogy az előbb említett dekorációk mellett egy gyönyörű boldogságkapu teheti még varázslatosabbá a ceremóniát. Ezt díszítheti tömérdek virág és egy könnyed anyag is, ami finoman loboghat. A bevonuló út pedig akár egy hófehér szőnyeggel, lámpásokkal vagy virágokkal szintén kiemelhető.

A ceremóniához kapcsolódóan pedig a szülőköszöntő ajándékot se felejtsd el!

6. Vacsora helyszínének dekorációja

Ahol a nap folyamán a legtöbb időt fogjátok tölteni, az egyértelműen a vacsora helyszíne lesz, így a java még csak most jön!  Sokszor ennek a dekorálása koránt sem olyan könnyű és igen időigényes tud lenni, de a végeredmény minden fáradalomért kárpótol!

  • Asztalok: Fontos, hogy először határozd meg a terem elrendezését. A táblaasztalokat jellemzően T, U vagy E alakban szokták elhelyezni, de akár lehetnek elszórtan is, mint a körasztalok. Bármilyen legyen, mindegyiken gyönyörű virágkompozíciókat lehet elhelyezni – állványon, vázában, vagy különböző kaspókban. A táblaasztalok esetében nagyon mutatós például a középen egyvonalban végigfutó eukaliptusz, esetleg apró mécsesekkel vagy gyertyákkal díszítve. A dekor részeként pedig még helyet kaphat az asztalszám, az ültető- és menükártyák, valamint a köszönőajándékok.
  • Székek: Erre is érdemes gondolni, mivel ezek szintén sokat alakítanak a végső összképen. Nagyon látványos, amikor székszoknyák és székmasnik veszik körbe az asztalokat, de egy – már önmagában is szép – széket elegendő egy lágy esésű anyaggal díszíteni, ami szintén illeszkedik a dekoráció színvilágába.
  • Főasztal: Egyik lényeges pontja a teremnek, ezért nem árt, ha kitűnik a többi közül. A főasztaldísz mögött nagyon hangulatos a háttérben elhelyezett fényfüggönny leomló zöldekkel, vagy virágokkal dekorált gyűrűt szimbolizáló karikákkal.
  • Mennyezet: Bizony ezt ugyancsak többféleképpen fel lehet öltöztetni. Személyes kedvencem, amikor fényfüzérekkel borítjuk be, de akár anyaggal vagy lelógó lampionokkal is nagyon különlegessé tehető.
  • Táblák: Mindenképpen jó, ha van egy a vendégek üdvözlésére és egy az ülésrend elhelyezéséhez is, de esetleg a menetrend egyaránt feltüntethető rajta.
  • Egyebek: Ha szeretnéd a hatást tovább fokozni, akkor egy fotófal, vagy -állvány biztosan nagy kedvence lesz mindenkinek. Sok egyéb kis részletet lehet még dekorálni, ezért jól térképezd fel a helyszíneteket, hátha van egy kósza korlát vagy oszlop, amit virágba lehet még borítani.

7. Dekoráció lebontása

Tudom, hogy nem szeretnéd, hogy vége legyen a Nagy Napnak, de egy kicsit muszáj előre gondolkodni. Amikor már mindenki koccintott egy utolsót és a legkitartóbbak is kitáncolták magukat, valami még mindig ott fog díszelegni; bizony ez a dekoráció, amelyet sok esetben időre el kell távolítani. Ezt mindenképpen szükséges leegyeztetni a helyszínnel, de ha egy dekorost bízol meg, akkor természetesen erre sem lesz gondod.

Remélem, tudtunk egy kis iránymutatást adni, hogy miként érdemes elindulni ezen az izgalmas úton : )

Amennyiben még nincs meg a dekorosotok, keress minket bátran, még több szabad időpontunk van az idei szezonra! 🙂

A cikkben szereplő képek mindegyike A kertész lánya munkája.

Leave a Reply